הביטוי תיקים כלכליים בגירושין, מתייחס בדרך כלל לתיקים שבהם חלוקת הרכוש בעת הליך גירושין היא סלע המחלוקת המרכזי בין בני הזוג או מתייחס לאותם תיקים בהם לבני הזוג רכוש רב. בפני בני זוג הנשואים זה לזה והמבקשים חלוקת רכוש בגירושין עומדות שתי ערכאות משפטיות המוסמכות לדון ולפסוק בעניין חלוקת רכוש בגירושין.
ערכאה אחת – בית הדין הרבני.
ערכאה שנייה – בית המשפט לענייני משפחה.
בן זוג אשר מקדים ומגיש ראשון את התביעה לחלוקת רכוש בגירושין קובע מי מבין שתי הערכאות הנ"ל, תדון בתביעה לחלוקת רכוש בגירושין.
כלומר, לדוגמא, אם הבעל הקדים והגיש את תביעתו לחלוקת רכוש בגירושין לבית הדין הרבני על פי רוב בית הדין הרבני הוא זה אשר יהיה בעל הסמכות לפסוק ולדון בחלוקת הרכוש בגירושין וזאת כסמכות ייחודית ויחידה.
דוגמא נוספת, אם האישה מקדימה ומגישה תביעה לחלוקת רכוש בגירושין לבית המשפט לענייני משפחה, על פי רוב, הסמכות לדון בחלוקת הרכוש בגירושין תהיה לבית המשפט לענייני משפחה, וזאת כסמכות ייחודית ויחידה.
הניסיון מראה באופן חד משמעי כי, נשים מעדיפות שחלוקת רכוש בגירושין תידון בבית המשפט לענייני משפחה ואילו גברים מעדיפים כי, חלוקת רכוש בגירושין תידון בבית הדין הרבני – כפי הנראה, תוך הנחה ו/או קבלת ייעוץ כי זוהי הערכאה הנוחה להם.
במדינת ישראל על חלוקת רכוש בגירושין חלים שני משטרים חוקיים חלופיים:
1. בני זוג שנשאו עד 1.1.74 וידועים בציבור – נהנים מחלוקת רכוש בגירושין, על פי הלכת השיתוף, באופן שכל הרכוש שנצבר על ידי בני הזוג מתחלק בחלקים שווים ביניהם.
2. על בני זוג שנשאו לאחר 1.1.74 – חל חוק יחסי ממון שהעיקרון המנחה שבו הוא של חלוקת רכוש בגירושין באופן של איזון זכויות שווה, ככלל, ואיזון לא שווה או רכוש שלא מאוזן, כיוצא דופן. כלומר, יתכנו מקרים שבהם הנכסים לא יחולקו בחלקים שווים בין בני הזוג או שיהיו נכסים שלא יחולקו בכלל בין בני הזוג.
בית המשפט לדיני משפחה ממנה מומחים כגון רו"ח, אקטואר, שמאי מקרקעין, על מנת שאלו יסייעו לו לזהות את הנכסים המשותפים ואת שווים, וזאת לצורך חלוקת רכוש בגירושין. בין היתר, בית המשפט מסתייע ברו"ח על מנת להעריך נכסים כגון מוניטין, נכסי קריירה, נכסים עסקיים ונכסים משפחתיים.
חשוב לפנות למשרד עו"ד לענייני משפחה ולגירושין, המתמחה בתיקים כלכליים, שכן במיוחד בתיקים מורכבים, לאיכות הייצוג המשפטי יש חלק נכבד בתוצאות חלוקת הרכוש בגירושין. לעיתים רבות, ההבדל יכול להסתכם במאות אלפי ₪, ואף למעלה מכך.
באתר מידע נוסף גם בנושא הסכמי גירושין.
מידע זה אינו יכול להוות בשום פנים ואופן תחליף לייעוץ משפטי.
נכתב על ידי עו"ד רויטל לוין